Glæder du dig for lidt, tilpas eller for meget til din ferie?

Ferie. Snart. Forestil dig det er sidste arbejdsdag før ferien. Faktisk knokler du lidt rigeligt for at nå ALT det som skal på plads, før du kan drille kollegerne med at du går på ferie nu.  Du overvejer, at du måske også lige kan logge på i løbet af ferien, mens børnene laver noget andet.

Du glæder dig til ferie. Nu. Helt ustyrligt meget! Måske i virkeligheden for meget?

Eller for lidt?

Har du høje forventninger til din sommerferie? Nu hvor du endelig kan holde fri, slappe af og udleve dine drømme i 2-3 uger? Få opfyldt de behov du måske ikke får gjort noget ved i hverdagen. Og ikke mindst nyde at være mere sammen med dine børn. Overvej om du glæder dig FOR meget?

Selvfølgelig er det normalt at glæde sig til sommerferie og nye oplevelser. Men er det sådan at du higer efter ferie. At du slet ikke kan vente med at få tid til at være sammen, nyde livet og komme væk fra hverdagens pligter og rammer. Det kan også være at tanken om 14 dage med familien er ved at drive dig til vanvid?

Så er det måske tid til at overveje, om du lever din hverdag på en måde, der mærkes rigtig for dig. Og for dine børn?

Pas på at dine forventninger til sommerferien ikke er så høje at dine børn og sommerferien slet ikke kan leve op til dem. Eller så lave at dine omgivelser på 100 meters afstand kan fornemme, at du tænker sommerferien bliver et helvede. Lad ikke dine forestillinger, om hvordan ferien skal være, blive årsag til, at du bagefter føler din sommerferie var en fiasko.

Læs mine 5 tips til hvordan jeg skaber realistiske forventninger og en nærværende sommerferie for mig og min familie.

Lige om lidt.

 

Først inviterer jeg dig til også at hente min gratis e-bog “Praktisk guide til mindre stress og en gladere hverdag” til sommerferiens læsning på farten, i solen eller i sengen.

 

Ja, den vil jeg ha’

Du finder hjælp til at få mere overskud, løse konflikter og træne dit nærvær. Så børnene kan mærke dit nærvær og I kan nyde ferien sammen.

Noget andet du kan gøre for at formindske stress og styrke dit eget og dit barns selvværd er at sætte fokus på fysisk kontakt og kærlighed i ferien.

Udover at skabe en tættere kontakt og større trivsel i familien, forøger det mængden at oxytocin som bl.a. fremmer følelsen af glæde, taknemmelighed og være elsket. Samtidig hæmmer det frigørelsen af stresshormonet kortisol, som mange af os har alt for meget af i kroppen og forhindrer os i at kunne føle velvære. For meget kortisol kan medføre et dårligt helbred, bl.a. i form af depression, vrede, søvnløshed, bekymring, overvægt, hovedpine, kroniske infektioner og forstoppelse for nu bare at nævne nogle få.

 

Hele sommerferien kan du gratis høre mit online foredrag ”Styrk dit barns selvværd og trivsel med de 5 kærlighedssprog”. Måske vil du høre det fra din mobil i strandstolen eller når du sidder i bilen eller lufthavnen på vej til dit feriested. Du får link til adgang ved at tilmelde dig nedenfor.

 

Ja, giv mig linket til foredraget

5 tips til realistiske forventninger og en nærværende sommerferie

 

# 1. tip

Vær realistisk og afstem dine forventninger. Tænk over hvilke forventninger og forestillinger du har til og om ferien? Er de realistiske set i forhold til jeres normale hverdag, børnenes alder og familiens behov? Endelig kan vi slappe af og være sammen. Vi vil bare være glade og nyde tiden sammen. Hvorfor går vi så hinanden på nerverne ind i mellem?Når vi er sammen 24/7 forstærkes både vores styrker og udfordringer i familien. Derfor er ferien et oplagt tidspunkt til også at observere dine egne reaktioner og hvad der egentlig er på spil i jeres familie relationer.Hvis der f.eks. er konflikter i jeres hverdag, så forsvinder de ikke som dug for solen, bare fordi I har ferie. Det kræver nærvær og empati at finde ud af, hvad konflikterne egentlig handler og løse dem på en god måde (se tips i min e-bog). Det er godt at træne ny kommunikation og adfærd, mens vi har god tid alle sammen, da vores tilstand er så afgørende for, hvordan vi møder hinanden. Ofte er vi en bedre tilstand, når vi holder ferie – og ellers har vi tid til at sørge for at komme det.

Undgå at have urealistiske forventninger til din ferie. Hvis du forventer 30 grader og høj sol hver dag, bliver du automatisk skuffet, hvis det regner halvdelen af tiden. Hvis du på forhånd ser store tunge grå skyer, forstærker det risikoen for at de fylder mest.Det er din måde at tænke på i nuet og håndtere de ting der opstår undervejs, der er afgørende for om du får en ferie, der føles god for dig og din familie.

 

# 2. tip

Snak om både børns og voksnes ønsker til ferien – inden den starter. (Til næste år måske også før den bookes) Hvordan får vi alle sammen den bedste sommerferie?Spørg dig selv – og dine børn, hvis de er gamle nok: ”Hvad har vores børn brug for og gør dem glade i deres sommerferie?” Tag højde for børnenes alder når du planlægger ferieform og aktiviteter. Teenagere har selvfølgelig brug for noget andet end småbørn.

Fra dit barn er 4-5 år, kan det begynde at forstå, der både skal være plads til børne- og voksenferie. Hvad er det vigtigste for dig i din ferie? Og hvad med din partner? Hjælp hinanden med at få opfyldt nogle af jeres behov. Sørg for at være god ved dig selv og skab dine egne åndehuller, så du også henter overskud i din ferie. Så kommer du heller ikke til at bebrejde dit barn for at være utaknemmelig, når det ikke direkte siger tak for, at du har styrtet rundt i den ene forlystelsespark efter den anden. Nu har du en liste med ønsker og behov, som du kan bruge til at sætte ferien sammen, så den bliver god for alle. Måske er der nogle aktiviteter, I bør give slip på, for at få det I dybest set har brug for alle sammen. Når alle føler sig lyttet til og får opfyldt flere af deres behov, er det nemmere for både børn og voksne at være harmoniske. Det giver glæde og færre konflikter – også når den ikke står på pool dagen lang eller hvad nu dine børn foretrækker.

 

# 3. tip

Forbered ferien og lad alle lande. Når ferieformen og måske nogle af aktiviteterne er bestemt, så forbered børnene på, hvor I skal hen. Find feriestedet på computeren, søg evt. også på google Earth og vis dem det område I skal være i. Det giver tryghed. Husk det er en god ide at pakke en taske med nye og kendte legesager, bøger, lydbøger, spil, tegneting og snacks til rejsetiden frem til feriestedet.

Hvis I skal til udlandet:

 • kan I for sjov lære dem et par lokale eller engelske ord – f.eks. icecream please 🙂
 • lave noget af den lokale mad op til ferien.

Samfundet er præget af at børn og voksne har en travl hverdag, hvor vi skynder os. Mange siger, at de bruger hele den første uge på at falde ned. Måske er kroppen ovenikøbet permanent i en lettere stresstilstand med forhøjet kortisol. Daglige stille stunder og/eller dybe vejrtrækninger hjælper dig og din krop til at finde ro.

I øvrigt er det en større omvæltning for både børn og voksne at gå fra hver vores parallelle liv til at være sammen 24/7. Nogle gange kræver det tilvænning pludselig at være meget sammen og være et andet sted end vi plejer. Fortæl små børn at de kommer hjem igen – de forstår det selvom de ikke kan tale. Vær obs på at et andet søvnmønster i ferien og især for mindre børn kan det påvirke humøret negativt. Som forælder kan det være en udfordring pludselig at være omgivet af familie og børn hele tiden. Særligt hvis du er introvert og derfor bruger ekstra meget energi, når du er sammen med andre hele tiden og derimod lader ny energi op, når du er alene. Observer hvad der rør sig i dig og din familie. Vær åben og snak sammen. Vær i det – både det positive og det udfordrende. Giv det den tid det tager at lade alle finde sig selv og hinanden. Start ferien roligt op og lad alle familiemedlemmer lande på feriestedet (eller derhjemme) før I kaster jer ud i alle de nye oplevelser.

 

# 4. tip

Vær i nuet. De daglige rutiner brydes i ferien. Brug lejligheden til at være mere spontane. Lad dit barn være din læremester i at være nuet. De er fantastiske til at være i deres oplevelser uden at tænke på alt muligt andet, der distraherer dem. Når de leger, er de helt nærværende. Derfor får deres opfindsomhed plads til at udvikle legen i alle mulige retninger. Prøv at sige JA til bare at være med på deres præmisser. Giv slip på fornuften, pligterne, tankerne og bekymringerne for en tid. Sig JA til at fjolle, grine og opleve sammen med dit barn – og din partner selvfølgelig, hvis du har sådan en med. Lav luft i mellem de planlagte aktiviteter. Tag nogle dage, hvor I ingenting skal. Hvis dine børn keder sig, så giv dem lov til det. Føl ikke at du skal finde på alt muligt. Kedsomhed skaber kreativitet. Hos os har kedsomhed ofte ført til sjove lege, som ikke sker, når Ipad’en konstant er inden for rækkevidde. Find ro og vær nærværende sammen og hver for sig. Se hvad der opstår undervejs.

 

# 5. tip

Lad kærligheden fylde meget. Vi har allesammen et basalt behov for at blive elsket som vi er. Uden en masse betingelser og på den måde vi mærker bedst. Kærlighed tør os op. Gør os glade. Varmer.

 • Hvornår føler du dig allermest elsket?
 • Hvornår føler dine børn sig allermest elsket?
 • Og hvad med din partner?

Lad kærligheden blomstre ved at gøre de ting for dig selv og hinanden, som I ved får alle i familien til at føle sig elsket.

Eksempler kan være:

 • At kysse og kramme mere end 10 sekunders varighed. Måske give hinanden massage, boltre jer sammen i havet, kilde hinanden eller lege fysiske lege.
 • Anerkendelse af dig selv og fokus på de gode egenskaber hos andre. Guide dit barn med respekt i stedet for at skælde ud, stop dig selv når du kommer til at hakke på din partner og læg mærke til den gode intension bag både din og andres væremåde. Vær obs på hvad du sender ud til din familie.
 • Gaver der gives med kærlighed.
 • Omsorg for dig selv og dine nærmeste. Find en god balance mellem at opfylde dine egne behov og give din familie omsorg. Hjælp andre uden at forvente noget igen. Det giver rare følelser indeni og spreder kærlighed.
 • Nærværende tid sammen med mennesker, du holder af. Giv hinanden fuld opmærksomhed. Afsæt rigelig tid til at være i de oplevelser, I vælger, så ingen skal skynde sig videre. Måske er der noget I længe har haft brug for at tale om? Lyt til hinanden og hav nogle gode fortrolige og tillidsskabende samtaler.
 • Plads til livsnydelse. Få slappet af på en måde DU nyder. Forkæl dig selv og hinanden.
 • Hav det sjovt og grin fra hjertet. Prøv hvordan det påvirker dit humør at smile hver dag – også på tidspunkter, hvor du måske ikke synes, der er noget af smile af.

Måske har du lyst til at lave et lille kærlighedseksperiment i ferien?

Sæt fokus på de områder jeg lige har nævnt. Giv og mærk kærligheden til dit barn, din partner og vice versa. Og mærk så efter, hvad det har givet dig selv og dine børn, når ferien er slut.

Du kan også vælge at sætte længerevarende fokus på selvværdet og trivslen i din familie.

Ved at købe mit online kursus om Gary Chapmans 5 kærlighedssprog og empatisk kommunikation, bliver du guidet til at finde dit eget og dit barns primære kærlighedssprog. Du får også viden om og øvelser til, hvordan du kan påvirke dit barns selvværd og trivsel positivt ved at kommunikere empatisk og løsningsfokuseret.

Det betyder, at du kan hjælpe dit barn til grundlæggende at være robust og stå stærkt i alle livets udfordringer. For slet ikke at tale om troen på sig selv og have modet til at forfølge sine drømme i livet.

Samtidig gætter jeg på, at du ret hurtigt får lyst til at fortsætte med kærlighedssprogene, fordi du opdager, hvordan det styrker jeres relation og jeres måde at være sammen på derhjemme.

Nu er det snart

Uanset hvordan du vil holde sommerferie, har jeg et helt kort budskab med dette blogindlæg.

Slip dit glansbillede af sommerferien! Vær realistisk og deal med det der er på en god måde.

Om en uges tid holder jeg selv ferie.

Vi har allerede talt lidt om hinandens ønsker til sommerferien, men skal helt sikkert afstemme forventninger og behov undervejs 🙂

Jeg glæder mig til, at være sammen med min familie 24/7 – med alt hvad det indebærer af glæde, irritation, søskendefnidder, sjov, hygge, vrede, konflikter og skøre idéer.

Du må også have en fantastisk sommerferie 🙂

Pin It on Pinterest