Måske kan du også mærke, at du kører i et andet gear end før sommerferien?
Det kan jeg i hvert fald.
Og heldigvis for det!
Nå, ja sådan havde jeg det ikke lige først.
Der blev jeg faktisk ret irriteret over, at det var svært at finde klart fokus og få bare to kloge ord ned på papiret til en workshop, jeg holdte sammen med nogle andre forleden. Det tog tid – længere tid end det typisk gør.
Nu har jeg accepteret, at det tager lidt tid at komme op i gear.
Godt hjulpet på vej af mine egne teknikker, men også ved at læse det faktisk er et sundhedstegn.
Iflg. Ellen Garde (læge og hjerneforsker på Hvidovre Hospital) betyder det at min hjerne har fået den afslapning i ferien, som den havde brug for.
Det er vigtigt, at vi skaber de mentale pauser for at forebygge stress og psykiske sygdomme.
SÅ
YES…det er okay og helt normalt ikke at starte i højeste gear og flyve derudaf i raketfart efter ferien.
4 tip til at komme godt i gang efter ferien uden at miste balancen
#1 Vær realistisk og accepter det tager tid at komme i gang
Det kan sagtens tage 1-2 uger at indhente det der har hobet sig op i ferien og få din hjerne og krop helt op i gear igen. Måske er du ovenikøbet på arbejde for 2, hvis en af dine kolleger holder ferie. Sæt tid af til det også og nedprioriter det arbejde, som kan vente.
Accepter at det er vilkårene. Lad være med at sætte urealistiske mål for din effektivitet og hvornår bunkerne skal være 100% i bund. Involver din chef og spørg ind til vigtighed, hvis du har for mange deadlines på for kort tid.
Det er helt normalt at være træt efter en alm. arbejdsdag – du starter heller ikke med at løbe en marathon efter en lang løbepause. Derfor er det en super dårlig ide at starte arbejdsugen med at tage lange dage for at indhente opgaverne, der har ligget over i ferien. Det gavner ikke nogen. Hverken dig eller din arbejdsgiver!
#2 Anerkend dig selv og skab positive tanker
Stil vækkeuret tidligt nok til at give både dig selv og familien en god og rolig start på dagen. Vær tilstede i morgenbadet. Tænk på nogle gode ting ved den dag, der netop er startet. Når du er rolig og oser af nærvær undgår du nemmere de morgenkonflikter, der kan opstå, når børnene og du skal ud af døren. Det er unaturligt for børn at skynde sig og det er dit ansvar at sætte tid nok af.
Anerkend deres evne til nærvær og tal roligt, når de hænger fast ved ipaden, fjernsynet, spejlet eller hvad det nu kan være. Det kan hjælpe dem med afbrydelsen, når du kigger venligt på dem, bliver ved dem til de har slukket etc. i stedet for at råbe fra den anden ende af huset.
Hold fast i dit nærvær og dine positive tanker for dagen på vej til job.
Måske kender du også til det med at slå sig selv oveni hovedet for alt det, du ikke når?
Lad være med det!
Anerkend dig selv for de ting, du får lavet. Synliggør det eksempelvis ved at lave en liste over alt det, du faktisk får gjort.
# 3 Bliv opdateret og skab dig et overblik
Det kan være en god ide at starte første dag efter ferien med at blive opdateret fra kollegerne. Gå rundt og sig hej og hør hvad er der sket, mens du har været væk. Hvad rører sig lige nu? Fremfor straks at gå ind i din egen verden og kaste dig over bunkerne
Det næste du må skabe overblik over og fra er indbakken i din mail. Lad dig ikke overvælde af de flere hundrede mails, der sandsynligvis venter på dig. Nogle er bare CC mails med info, du måske ikke engang skal bruge, andre nyhedsbreve du ikke behøver at læse og nogle kan du sikkert springe hurtigt over.
Og så er der dem tilbage, der kræver din fulde opmærksom og måske er arbejdsopgaver i. Skab dig en struktur, så du forholdsvis hurtigt kan lave en sortering og få et overblik.
Og hey…nogle er måske løst mens du har været på ferie. Så har du overdrevet mange mails og ingen tid, kan det være en løsning at springe over hvor gærdet er lavest og vente på om, du bliver rykket for svar.
Når mailen er gået igennem er det tid til at skabe overblik over dine opgaver og prioritere vigtighed, rækkefølge og måske estimere et tidsforbrug.
Start med nogle nemme opgaver og gå stille og rolig i gang.
Husk at gøre alt det du får lavet MEGET synligt for dig selv. Det skaber positive tanker og god energi 🙂
#4 Bevar din gode energi
Forhåbentlig har du fået fornyet din energi i ferien. Pas på den som var den et spædbarn.
Følelsen af overskud og energi kan meget hurtigt dale igen, hvis du ryger fluks tilbage i trædemøllen og dine automatiske mønstre.
Måske er det tid til at holde fast i nogle nye gode vaner?
Vaner som giver dig energi, så du løbende får fyldt op på energikontoen.
Spørg dig selv hvordan din hverdag skal sættes sammen for at du trives?
Hvis du har flydende grænser mellem arbejde og privatliv, vil det måske hjælpe dig at lave egne regler for, hvornår du er online – og hvornår du bestemt ikke er!
Skab flere korte pauser i din hverdag, hvor du giver dig selv mentale pauser. (også gerne lange 😉 Det kan gøres ved at stirre ud i luften, mens du fokuserer på din vejrtrækning. Din hjerne og krop har brug for ro til at bearbejde alt det input, der modtages i løbet af en almindelig dag. Hvis du har for travlt hjælper det dig desuden med at bringe dig tilbage i en tilstand, hvor du har styrepinden. En tilstand hvor du er i stand til at afgøre, hvad du vil og ikke vil være med til. Hvor du kan vælge, hvad der er bedst lige nu og håndtere alle de situationer, som du sættes i. I et helt normalt liv.
UDEN at gå i panik. Når du går i panik – altså i en tilstand af stress, angst, indre uro eller bekymringer – kan du nemlig ikke overskue at vælge dine handlinger.
Mens du er i en rolig tilstand, spørg dig selv:
Hvad og hvem giver dig energi i din hverdag?
Hvordan kan du få mere af det?
Hvad og hvem dræner dig for energi i din hverdag?
Hvordan kan du få mindre af det eller se et nyt perspektiv?
Rigtig god arbejdslyst 🙂
Seneste kommentarer