Forleden dag i en tøjbutik hørte jeg en dialog mellem en familie (mor, far, søn og datter). Sønnen på ca. 13 år skulle have en jakke og stod med 2 forskellige – en rød, hvid og blå converse jakke og en blå praktisk jakke (iflg. moren i hvert fald) Moren spørger, hvilken jakke drengen helst vil have og siger ”du bestemmer selv”. Han tøver, mens moren plaprer videre om, hvor god den praktiske jakke er i forhold til den smarte converse. Drengen fremstammer, at han helst vil have converse jakken. Gæt hvad moren siger?

Måske har du allerede regnet det ud. Moren siger: Nej, jeg synes altså den praktiske er bedre og den passer også i farven til alt dit tøj. Men du må selvfølgelig selv bestemme og bla bla bla…..godt støttet op af drengens søster. Faren får pippet, at moren skal stoppe, når hun nu har sagt at drengen selv må bestemme. Både far og dreng giver hurtigt op. Moren får sin vilje. De går derfra med en dreng, som har lært, at hans beslutninger ikke dur og han lignede en som mest af alt havde lyst til at gemme sig – UDEN jakke på.

Psst…jeg kender det godt, det der med at ville have min vilje, og vide hvad der er bedst for mine børn. Jeg har slugt mange kameler! Accepteret håbløse outfits til fest og i børnehaven for at give mine børn ret til at bestemme over sig selv, når de kan. Når det alene dækker mit behov, at de ikke skal bestemme selv. Og helt ærligt….så vigtigt er det jo heller ikke om farverne passer sammen på tøjet, om håret sidder ordentlig eller om de nu lever op til andres forventninger.

Det er langt vigtigere for mig, at mine piger lærer at mærke efter, hvad der er vigtigt for dem. At de kan tage beslutninger og tror på de er gode. At de tør følge deres fornemmelser og kan sige til og fra.

For at lære dem det, må jeg være bevidst om mit behov for at tingene skal være på min måde – og give slip på det! I de tilfælde hvor jeg vælger at bestemme, skal de ikke først have valgmuligheden for bagefter at blive manipuleret på plads.

Selvledelse styrker og baner vej til et frit, stærkt og glædesfyldt liv.

Pin It on Pinterest